czwartek, 2 czerwca 2011

szparagi z szynką parmeńską


Szparagi z szynką parmeńską. Szynka parmeńska, aby wydobyć jej pełny smak powinna być pokrojona w cienkie plasterki. Szynka podkreśla też wyjątkowość dania, zazwyczaj są to dania proste, ale unikalne. Świetnie smak szynki komponuje się ze szparagami oraz masłem. U mnie dziś połączenie właśnie tych wszystkich składników. Ugotowane szparagi, ułożone na szynce parmeńskiej posypane tartym parmezanem i polane spalonym masłem.


500 g szparagów
100 g szynki parmeńskiej
50 g parmezanu
50 g masła
1/2 pęczka kolendry 

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce i ugotować w osolonej wodzie. Cienko pokrojoną szynkę parmeńską rozłożyć na talerzu, ugotowane szparagi ułożyć na szynce, posypać świeżo i drobno startym parmezanem. Na patelni przypalić masło, masło powinno mieć ciemny brązowy kolor, polać nim szparagi. Całość posypać świeżo posiekaną kolendrą.

16 komentarzy:

  1. szparagi w szynce zawsze wyjadam spośród zimnych przystawek na weselach:) to mój jedyny kontakt ze szparagami poza sezonem:) uwielbiam to połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, ja też wyjadam, uwielbiam. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, miło mi, że Ci się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe danie:) Musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pati, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię maczać szparagi w ciepłym maśle, super danie, proste a pełne wspaniałych smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak jeszcze nie jadłam - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Żenia, ja szparagi mogę jeść w każdej możliwej postaci, tak podane bardzo mi smakowały. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Karolino, spróbuj warto. Miłego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  11. widzę,ze szparagowy sezon dopadł wszystkich :) Wyglada to pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Madleine, sezon trwa tak krótko, że maksymalnie muszę go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Białych z szynką jeszcze nie jedliśmy, bardzo urodziwe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Just-great-food, spróbujcie, nie będziecie żałować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy11/04/2011

    Szynka parmeńska, która to ta prawdziwa, a która nie?
    Zapraszam do artykułu po tym likiem
    http://pl.shvoong.com/lifestyle/food-and-drink/2220926-szynka-parme%C5%84ska-kt%C3%B3ra-ta-prawdziwa/

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy, dziękuję za artykuł :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect