codzienność

wtorek, 8 lipca 2014

bajgle w wersji slow


Bajgel jest najbardziej znanym żydowskim pieczywem często mylonym z obwarzankami (tymi z Krakowa!). Bez tego pieczywa trudno wyobrazić sobie żydowską kuchnię. Jak głosi legenda bajgiel narodził się w Krakowie już w XVII wieku. Bajgel od zawsze robiony jest z tych samych podstawowych składników: soli, wody, drożdży i dobrej mąki chlebowej. Sekretnym składnikiem bajgla jest jeszcze słód jęczmienny lub syrop słodowy zastępowany często cukrem.
Swoje unikalne własności: błyszczącą i sprężystą skórkę oraz zwarty, gąbczasty miąższ, bajgiel zawdzięcza temu, że uformowane już ciasto jeszcze przed glazurowaniem i pieczeniem jest gotowane. Wchłonięta podczas tego procesu wilgoć zapobiega powstaniu w trakcie pieczenia zbyt grubej, chrupiącej skórki. Natomiast miękko – gąbczasty miąższ bajgla zapewnia dobra (wysokoglutenowa) mąka chlebowa.
Charakterystyczny kształt bajgla – pierścień z dziurą w środku osiąga się w ten sposób, że gotowe wyrośnięte ciasto dzielimy na kilkanaście części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Następnie w jej środku robiona jest dziurka i powstaje w ten sposób obwarzanek.
Bajgle podbiły Amerykę gdzie przywędrowały razem z żydowskimi emigrantami, a przyczynił się do tego w dużej mierze żydowski piekarz pochodzący z Lublina, Hersz Lender.
Jest to pierwszy żydowski produkt kulinarny, który wyszedł z etnicznego getta wzbogacając kuchnię amerykańską.
Tomasz Pietrasiewicz
Esej o bajglach i cebularzach



Letnia piekarnia Amber piecze bajgle, bajgle z przepisu Moniki w wersji fast lub slow. Bajgle w wersji slow są wyśmienite, mięciutkie w środku, idealne na śniadanie, przekąskę lub piknik. Są pyszne na ciepło posmarowane masłem z dodatkiem ulubionej marmolady, po ostudzeniu doskonale smakują z ulubionym smarowidłem, obłożone pomidorem, plastrami sera lub pastą z łososia wędzonego na ciepło.


150 g mąki pszennej 750
150 ml wody
szczypta drożdży
2 łyżki zakwasu


Wszystkie składniki zmieszać w misce i pozostawić do przefermentowania w ciepłym miejscu na około 8 godzin.


600 g mąki pszennej
350 g wody
2 łyżki miodu
1 łyżka soli 
6,5 g suszonych drożdży

Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, pozostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę, następnie przełożyć na blat, rozpłaszczyć i złożyć na trzy jak list a następnie na pół. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i umieścić w lodówce na przynajmniej  8 godzin. Po tym czasie podzielić ciasto na około 17 kawałków, uformować z nich kulki i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrobić palcem dziurkę. Tak przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.


1 łyżka miodu
1 jajko
mak
sezam

W dużym garnku zagotować wodę, dodać miód. Delikatnie wrzucać wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Bajgle gotować po minucie z każdej strony. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na kratkę do wypieków lub ściereczkę. Obgotowane bajgle posmarować roztrzepanym jajkiem i zanurzać z jednej strony w sezamie lub/i maku. Bajgle układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200° C  przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.



16 komentarzy:

  1. ŚLiczne!
    W towarzystwie tych maków zjadłabym Ci wszystkie...
    Dziękuję za bajglowe pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie jakie kształtne , jakie wyrośnięte , o nie nie ma sprawiedliwości na tym świecie , mi wyszły plaskacze ,że hej , lub dwa razy hej

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie mogłam zrobić slow... Twoje takie porządne, piękne! :)))
    Buźka :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie upieczone!! Dziękuję za kolejne spotkanie przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Do twarzy tym bajglom z makiem, dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekne ci wyszly, jak z obrazka. Dziekuje za kolejne wspolne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najbardziej lubię bajgla z kremowym serkiem i łososiem wędzonym. Na śniadanie niedzielne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne bajgle, dzięki za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Perfekcyjnie okrąglutkie!:)
    Mam nadzieję upiec w weekend wersję slow:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No po prostu prześliczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Po prostu idealne! Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealny miękisz i pięknie wypieczone - gratuluję i dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne! Pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudnie wyrośnięte!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie się prezentują Twoje bajgle:) Dzięki za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kamila, cudne! Już bym chciała znowu je mieć kiedy oglądam u wszystkich;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect