codzienność

poniedziałek, 31 marca 2014

grillowana jagnięcina


Jagnięcina, aby złagodzić jej zapach, wymaga odpowiedniej obróbki, należy dokładnie oczyścić ją z błon i obtoczyć w aromatycznych ziołach i przyprawach. Jagnięcina pod wpływem długiej obróbki cieplnej stają się twarda i suche, dlatego najlepiej grillować ją kilka minut z każdej ze stron, aby mięso ładnie się zarumieniło. Taka aromatyczna grillowana jagnięcina doskonale smakuje podana z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.


4 kotleciki jagnięce
3 łyżki oliwy
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

W misce wymieszać posiekane gałązki rozmarynu i tymianku, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, sól i pieprz oraz oliwę. Do marynaty włożyć lekko rozbite kotleciki, dobrze natrzeć marynatą. Miskę przykryć, wstawić na noc do lodówki. Kotleciki piec na grillu, po kilka minut z każdej ze stron, aby mięso ładnie się zarumieniło. 

14 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. długo się zastanawiałam co to za kwiatek, a to czosnek zgrillowany, tak? pięknie wygląda!!! a jagnięcina wygląda wyjątkowo smakowicie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, tak to czosnek, pięknie wygląda :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Barddzo lubię kotleciki jagnięce w takj postaci. Jak dla dobór ziół optymalny i mój ulubiony. Świetnie przygotowane, tak jakby wyszło z mojej kuchni ;)


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tymi dodatkami wygląda obłędnie!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzy mi się taki obiad, Kamilko! :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię jagnięcinę z grilla. Polecam ją również w postaci szaszłyków!

    OdpowiedzUsuń
  7. az zglodnialam :) uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  8. jagnięcina jeszcze nigdy nie wyglądała tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak apetycznie i pysznie:-) Wpraszam się na taki obiadek, co Ty na to?;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy to oznacza, że sezon grillowy rozpoczęty?:)
    Przyjeżdżam na obiad z Marzeną;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, zapraszam, sezon można zaraz zacząć :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Mniammm.................
    Ja też grillowałam jagniecinę,ale jeszcze w domu...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect