piątek, 19 sierpnia 2011

syrop lawendowy


Lawenda według źródła była obiektem uprawy już w czasach starożytnych, zwłaszcza na terenach Basenu Morza Śródziemnego. Służyła głównie do produkcji olejków i balsamów do kąpieli. W Grecji popularny i niezwykle ceniony był miód lawendowy, który miał wyjątkowe właściwości smakowe i kosmetyczne. Rzymianie również nie wyobrażali sobie kąpieli lub innych czynności kosmetycznych bez olejku lawendowego. Zapewne stąd wzięła się dzisiejsza nazwa tej rośliny pochodząca od słowa lavare, czyli myć się. Wiele stuleci później Anglicy docenili wyjątkowe właściwości zapachowe lawendy i używali jej jako pachnidło. Nasze babki kupowały lawendę i trzymały ją w szafach i skrzyniach, ponieważ nie tylko odstraszała mole, ale także nadawała świeżości ubraniom. Najlepszym sposobem na wykorzystanie lawendy w celach leczniczych jest przyrządzenie z niej naparu. Napar z lawendy nadaje się jako dodatek do kąpieli, działa relaksująco, można go również stosować jako tonik oczyszczający cerę. Jako gorąca ciecz jest nieoceniona przy inhalacjach oczyszczających drogi oddechowe w stanach przeziębienia. Lawenda ma szerokie zastosowanie również w naszej kuchni. Nie bez przyczyny ten krewniak mięty wchodzi w skład ziół prowansalskich, bowiem świetnie idzie w parze z rozmarynem, szałwią, tymiankiem, oregano i koprem. Kwiaty i liście lawendy najlepiej jak są stosowane świeże, natomiast pączki łodygi należy stosować suszone. Z lawendy można przygotować cukier lawendowy, który świetnie nada się do naszych wypieków, deserów czy nawet do słodzenia napojów. Świeża lub suszona lawenda doskonale nadaje się do aromatyzowania dań z grilla. Możemy używać jej jako dodatku ziołowego do marynaty lub bezpośrednio okładać lawendą mięsa, a po upieczeniu oczyścić je z pozostałości lawendy, aby nie zostawiać zbyt mocnego smaku. Fioletowe kwiaty o niezwykłym aromacie warto wykorzystać przyrządzając syrop lawendowy. Można go używać do herbaty, do produkcji domowych lodów lawendowych lub aromatyzowania ciast czy lukrów. Przepis na syrop lawendowy pochodzi stąd.

1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 łyżka kwiatów lawendy

Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Syrop schłodzić, odcedzić z kwiatów i przelać do buteleczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect