poniedziałek, 29 sierpnia 2011

bułeczki z pieczarkami i serem


Apetyczne i świetnie komponujące się z cytrynową sałatką z indyka, bułeczki z pieczarkami i serem. Ciasto na bułeczki należny wykonać wieczorem, a rano wystarczy tylko przygotować farsz, by móc rozkoszować się ciepłymi i chrupiącymi bułeczkami. Przepis na bułeczki podpatrzony u Anny Olson

1/2 szklanki mleka
1 łyżka drożdży instant
2 łyżki rumu
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
6 jajek
1 1/2 szklanki masła

Wlać mleko do miski i wsypać do niego drożdże. Odstawić na 5 minut, aż drożdże się rozpuszczą. Włączyć mikser i mieszać na wolnych obrotach,  dodawać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła. Po 5 minutach mieszania zmienić mieszadło na hakowe i zagniatać ciasto na średnich obrotach przez kolejne 5 minut. Dodawać masło po kawałku, aż całe połączy się z ciastem. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i zagniatać przez 5 minut. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić na godzinę, żeby podrosło w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na noc.


2 łyżki masła
450 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano
1 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki wermutu
1/4 szklanki czerwonej papryki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
2 szklanki startego sera
1 jajko

Włożyć masło do rondla i rozgrzać na średnim ogniu, gdy przestanie się pienić, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić, aż płyn odparuje. Dodać posiekany czosnek, oregano oraz tymianek i wymieszać. Dolać wermut i dusić, aż zostanie wchłonięty. Zdjąć naczynie z ognia, wymieszać pieczarki z papryką, szczypiorkiem oraz natką pietruszki i doprawić do smaku. Odstawić do ostygnięcia i wmieszać starty ser. Podzielić ciasto na 8 równych kawałków. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkować jeden kawałek ciasta na placek o grubości około jednego centymetra, nałożyć łyżką na środku pieczarkowego farszu i owinąć ciastem, sklejając brzegi. To samo zrobić z pozostałymi bułeczkami i ułożyć je na blasze, wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Zostawić bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190º C , posmarować bułeczki jajkiem rozmieszanym z wodą i piec około 20 minut, aż ciasto przybierze złotobrązowy kolor.

16 komentarzy:

  1. Coś takiego z pewnością by mi zasmakowało. Świetnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie pyszne!
    Idealna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne bułeczki :D:D uwielbiam takie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. ja piszę na taką bułkę z niespodzianką:))) wygląda przepysznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ze smakowitym wnętrzem! Ja też chcę takie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro są to nocne bułeczki , będę do nich podchodzić w week;) Zarobię w sobotę wieczór, a niedzielne śniadanko będzie przepyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia, na pewno :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Amber, to fajnie, ze się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pingwinka, dziękuje i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosia, niespodzianka bardzo smaczna w środku. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  11. Majana, bardzo proszę zostało jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Malwina, na weekend świetnie się sprawdzają. Idealne na śniadanie lub podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie nocne bułeczki! praktycznie robią się same :) wyglądają niezwykle smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Eve, faktycznie bardzo małego nakładu pracy wymagają. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Monisia, to fajnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect