codzienność

czwartek, 23 czerwca 2011

konfitura z róży cukrowej


Konfitura z róży cukrowej jest niezwykle aromatyczna i ma piękny rubinowy kolor. Przepis na nią pochodzi stąd i dodaję go do akcji Przetwory 2011.


500 g płatków róży cukrowej
2000 ml wody
600 g cukru
1 1/2 cytryny
100 ml Grenadiny

Płatki wrzucić do wrzątku, a gdy się zagotuje, odcedzić je, wodę zachować, i wrzucić do zimnej wody. Odstawić na 10 minut, po czym ponownie odcedzić. Odlać do garnka 1500 ml wody, w której gotowała się róża, dodać cukier oraz sok z całej cytryny. Gotować, szumując syrop, a gdy będzie gęsty, dodać do niego płatki i smażyć na małym ogniu około 4 godzin. Na koniec dodać sok z połowy cytryny i Grenadinę. Gotową konfiturę zamknąć w wyparzonych, gorących słoikach.



23 komentarze:

  1. ale ci zazdraszczam tych różanych przetworów, jestem fanatykiem konfitur z płatków róży - ale podobnie jak w przypadku jaśminu, nie mam dostępu do żadno eko-krzaczka, który mogłabym wykorzystać, buu:'(

    ta pierwsza fotka jest taka romantyczna:D pozostałe też świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, ja mam takie skarby tylko dzięki Mamie. Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejciu,ależ pysznosci rózanych u Ciebie! Super!:-)

    A ja wczoraj jadłam lody różane, smaczne :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Majana, kusisz tymi lodami różanymi. Zjadłabym. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ech dzis ciezko o roze, ktore pachna i sa zdatne do przetworow. Ale milo, ze tak czy inaczej pokazujesz takie cuda :) Pozdrawiam serdwcznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe :) U nas lipiec0sierpień-wrzesień mnóstwo kwitnie róż już się nie mogę doczekać az porobię jakiś pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och ja również nie mam dostępu do takich różyczek, ale może kiedyś. Już czuję piękne zapachy Twoich przetworów :-)Aż zapachniało romantyzmem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. och, różane przetwory!
    zawsze marzyłam o domowych rogalikach z domową konfiturą różaną...

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe przetwory. jeśli kiedyś znajdę się w posiadaniu odpowiedniej ilość kwiatów, nie zawaham się ich użyć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiamy różane przetwory :) I jaka fajna fotka z ucierania!

    OdpowiedzUsuń
  11. Różane przetwory to ja wręcz uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne! Takie przetwory na pewno smakują wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Droga Kamilo,

    Właśnie odkryliśmy Twój blog, który bardzo nam się spodobał. Chcielibyśmy zaproponować Ci możliwość publikacji wpisów z Twojego blogu na naszym portalu dla kobiet toteż prosimy o kontakt e-mailowy, żebyśmy mogli przesłać Ci szczegóły naszej oferty.

    Z góry dziękuję,

    Justyna,
    Redakcja Ladiva.pl
    jdomieniecka@kankan-group.com
    http://www.ladiva.pl/

    OdpowiedzUsuń
  14. Katie, tak wiem, że trudno je zdobyć, ale jak się uda to naprawdę warto je przetworzyć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Kuchennefascynacje, tak mnóstwo czasu, by trochę przetworzyć różyczki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Manoria, dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Karmel-itka, tak do rogalików świetnie się nadają. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Kaś, używaj, na pewno nie będziesz żałować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Just-great-food, dziękuję, bardzo miło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Burczymiwbrzuchu, w mojej spiżarni to największe skarby. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Pat, smakują, i mają cudny aromat. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. O, widzę, że u Ciebie Kamilo też róże :) Jak nazbieram nową porcję płatków to skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Julia, a ja z Twojego. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect