sobota, 11 czerwca 2011

syrop bazyliowy


Przepisy na połączenie rabarbaru i bazylii zaczerpnęłam z Around the kichen table. Wszystkie przepisy cytuję za autorką. Syrop bazyliowy na bazie cukru demerara, który nadaje głębokiego, karmelowego koloru. 

200 g cukru demerara
200 ml wody
pęczek bazylii

Cukier i wodę umieścić w rondlu i gotować na średnim ogniu do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Wtedy dodać gałązki bazylii z listkami i całość gotować, aż syrop lekko zgęstnieje. Przelać do butelki i studzić.


Kompot z rabarbaru z syropem bazyliowym.

600 g rabarbaru
1000 ml wody
skórka z 2 cytryn
1 kawałek kory cynamonu
4 łupinki kardamonu
1 laska wanilii
syrop bazyliowy 
sok z 1 cytryny

Rabarbar malinowy umyć, obrać i pociąć na centymetrowe kawałki. Gotować ze podanymi przyprawami w podanej ilości wody przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia na całą noc do lodówki. Na drugi dzień przecedzić przez gazę i dokładnie odcisnąć kawałki rabarbaru, by uzyskać jak najwięcej soku. Dosłodzić syropem bazyliowym i sokiem z cytryny.


Kompot z syropem bazyliowym świetnie też komponuje się wymieszany w proporcji 1:1 z Martini Bianco.

14 komentarzy:

  1. fajne pomysły na kompot z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne syropy, niewykluczone że wykorzystamy przepis na miętowy, bo mamy na tarasie 4 doniczki mięty... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W głowie się kręci od tylu wspaniałości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zuberi, dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Just-great-food, korzystajcie bardzo proszę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, ale ty masz pomysły:) super! ciekawe jak to smakuje, na pewno pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo intrygujący jest ten syrop bazyliowy. Bardzo chętnie bym spróbowała takiego kompotu rabarbarowo-bazyliowego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe te syropki! wpadające idealnie w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo jak duzo pysznych trudnków ;) w taką pogodę chetnei wszystkie bym wypiła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, wszystko smacznie, niestety nie wszystkie pomysły moje, ale cieszę się, że są źródła. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Tu-tusia, syrop bazyliowy bardzo jest smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bazylia, miło mi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Madleine, trunki doskonałe na cieplutkie dni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect