sobota, 25 czerwca 2011

pierogi z truskawkami


Nie byłoby sezonu truskawkowego, bez pierogów z truskawkami. Przygotowując ciasto na pierogi skorzystałam z tego przepisu. Ciasto jest naprawdę świetnie a dodatek słodziutkich truskawek, tylko podkreśla smak.

 
500 g mąki pszennej
1 szklanki gorącej wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
300 g truskawek
100 ml śmietany
30 g cukru pudru

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, dodać masło. Wlać gorącą wodę, wbić jajko. Drewnianą łyżką mieszać we wgłębieniu powstającą masę zabierając z brzegów mąkę. Kiedy powstaje jednolita masa przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Można trochę podsypać mąką. Jeśli ciasto będzie się kleiło umyć i osuszyć dokładnie ręce i wyrabiać dalej. Starać się nie dosypywać mąki, ciasto przestaje się kleić podczas wyrabiania. Ciasto po wstępnym wyrobieniu, około 2 minut przerzucać z ręki do ręki jak piłkę, silnie uderzając. Czynność powtarzać kilkanaście razy. Wyłożyć ciasto na blat, ugniatać około 1 minuty i znowu przerzucać z ręki do ręki. Ciasto dzięki temu zyska aksamitną konsystencję, jest delikatne i miękkie. Idealnie się rozwałkuje. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść truskawkę i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.

14 komentarzy:

  1. uwielbiam piergoi z truskawkami :) mniam !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojojoj, ale bym sobie takie zjadła na obiad:) kope lat nie jadłam tego! :) muszę w końcu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madleine, ja tez bardzo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, polecam, robi się szybko a jak smakują! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie muszę kiedyś zrobić, bo uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity widok!
    Wczoraj z Przyjaciółką wykonałyśmy takich 150!
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie robiłam w sezonie takich pierogów, muszę się pospieszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Just-great-food, polecam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Magda, myślę że warto. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Amber, u mnie tez było kilka takich porcji. Ale warto było. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Burczymiwbrzuchu, też bardzo ubolewam, że to końcówka truskawek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. I ja jeszcze w tym sezonie nie poczyniłam truskawkowych pierogów, trzeba to szybko naprawić!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Żenia, to musisz koniecznie szybko to nadrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect