codzienność

wtorek, 28 czerwca 2011

pierożki ryżowe z botwinką


Pierożki ryżowe z botwinką, podane z masełkiem koperkowym, to propozycja podpatrzona w Kwestii Smaku, z moimi zmianami. Proste do przygotowania danie, do którego wykorzystuje się gotowe arkusze papieru ryżowego. Nadzienie pierożków to podgotowane liście botwinki, drobno posiekane i wymieszane z serem ricottą, tartym parmezanem oraz ziołami. 


6 krążków papieru ryżowego 
 200 g liści botwinki 
100 g ricotty
1 jajko 
 1/3 szklanki tartego parmezanu
1 łyżka mąki pszennej

gałka muszkatołowa
liście tymianku
liście oregano
liście mięty 
sól 
pieprz
kaszka manna
masło
koperek

Ugotowane i dokładnie odciśnięte liście botwinki drobniutko posiekać i wymieszać z rozdrobnionym serem, jajkiem, mąką, przyprawami i drobno posiekanymi ziołami. Dodać 1/3 szklanki tartego parmezanu i wymieszać. Nadzienie powinno być dość sztywne, w razie konieczności dosypać więcej parmezanu. Z nadzienia formować kulki, które następnie obtaczać w kaszce mannie. Wykładać na stolnicę lub blat podsypany mąką. Zagotować osoloną wodę, włożyć kulki i ponownie zagotować. Kulki wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię. Wyłożyć na talerz, ostudzić. Papier ryżowy zanurzać na około 10 sekund w bardzo ciepłej wodzie, wyłożyć na blat, każdą kulkę zawijać w papier ryżowy, składając boki papieru do środka. Naczynie do gotowania na parze wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia, posmarować go oliwą i ułożyć na tym pierożki. Tak przygotowane pierożki można od razu podgrzać na parze, gotując je przez około 2 minuty od czasu zagotowania się wody. Nadzienie w środku pierożka ma być gorące. Podawać polane roztopionym masełkiem z posiekanym drobno koperkiem. 

14 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis. z chęcią spróbowałabym takich pierożków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Panno Malwino, nam bardzo smakowały, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Też chętnie byśmy zjedli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Just-great-food, w Kwestii Smaku dużo świetnych pomysłów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne, i tak elegancko się prezentują z tym masełkiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry pomysl jak sie nie ma czasu na lepienie pierogow :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawa propozycja! i to masełko koperkowe, na pewno mega smaczne:) muszę to wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Żenia, dziękuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Katie, tak szybie w wykonaniu, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, masełko koperkowe, świetnie komponuje się z botwinką. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł! i na wykorzystanie papieru ryżowego i na wspaniałą botwinkę, chętnie się poczęstuję pierożkami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Burczymiwbrzuchu, bardzo proszę się częstować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. To musi być przepyszne i delikatne - ja bym takie cudeńka dodała np. do lekkiego bulionu - ciekawe jakby się sprawdziły :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kasia, to ciekawa propozycja. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect