Staromodne babeczki pieczone w specjalnych foremkach w kształcie rożków dla wielu mieszkańców wysp, to smak dzieciństwa wspominany z rozrzewnieniem. Angielskie magdalenki upieczone na podstawie przepisu Mary Berry, z mięciutkim wnętrzem, obtaczane w dżemie malinowym, a później w wiórkach kokosowych, udekorowaną kandyzowaną wiśnią, są przepyszne i lekkie jak puch. Z przepisu wychodzi 10 sztuk.
100 g masła
80 g cukru
10 g cukru z wanilią
2 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g cukru
10 g cukru z wanilią
2 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy wmieszać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do foremek do angielskich magdalenek wysmarować masłem i oprószonych mąką do 1/2 wysokości. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec babeczki przez około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babeczki ostudzić.
100 g dżemu malinowego
50 g wiórków kokosowych
10 kandyzowanych wiśni
50 g wiórków kokosowych
10 kandyzowanych wiśni
Babeczką równo przyciąć spód. Pomagając sobie widelcem obtaczać babeczki w dżemie, następnie w wiórkach kokosowych. Odłożyć na paterę i każdą magdalenkę udekorować kandyzowaną wiśnią.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.