Sernik gotowany, to pyszne ciasto bez pieczenia, na herbatnikach. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby stężało, a składniki dobrze się połączyły i herbatniki zmiękły. Masa serowa jest szybka do przygotowania, bo wystarczy tylko zagotować składniki. Tak przygotowany sernik jest bardzo smaczny i kremowy. Masa serowa doskonale smakuje połączona z galaretką truskawkową i truskawkami. Sernik gotowany z truskawkami, inspirowany przepisem Orchideli to pyszne ciasto w którym warstwa sera i truskawek doskonale się uzupełniają.
1000 twarogu sernikowego
200 g masła
3 jajka
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
180 ml mleka
2 budynie waniliowe
400 g herbatników
Do garnka przełożyć twaróg, dodać masło, jajka, żółtka, cukry. Całość zagotować, aż składniki się roztopią. W garnuszku rozmieszać mleko z budyniem, mieszankę dodać do twarogu i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie ułożyć herbatniki. Połowę masy twarogowej przelać na herbatniki, na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę twarogową, na tym ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Całość odstawić w zimne miejsce aby stężało.
2 galaretki truskawkowe
500 ml wody
600 g truskawek
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać pokrojone na kawałki truskawki, wystudzić. Na masie herbatnikach wyłożonych na blasze rozprowadzić wystudzoną galaretkę i całość schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.