W sierpniowej piekarni Amber smaki Argentyny. Medialunas, to przepyszne słodkie rogaliki upieczone na podstawie przepisu z bloga The argentine kitchen. Medialunas są często mylone z francuskimi croissantami i chociaż są do siebie podobne, istnieją trzy główne różnice między medialunas a croissantami. Ciasto medialunas nie jest laminowane, zawiera jajko, a po upieczeniu pokrywa się je syropem cukrowym. Medialunas to podstawowe śniadanie w Argentynie i często są maczane w cafe con leche albo często nadziewane dulce de leche i posypane cukrem pudrem, można również wypełnić je szynką i serem.
60 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
8 g suchych drożdży
60 ml mleka
W misce do letniego mleka dodać mąkę, cukier, drożdże, wymieszać. Przykryć szczelnie i odstaw na 30 minut.
250 g mąki pszennej
6 g suchych drożdży
70 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
80 ml mleka
70 g masła
skórka z 1/4 pomarańczy
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do miski wsypać mąkę pszenną i zrobić w środku zagłębienie. Po bokach mąki dodać szczyptę soli, cukier puder. Dodać rozczyn drożdżowy i szybko wymieszać. Dodać mleko z drożdżami, jajko i dalej mieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy, miód i ekstrakt waniliowy i dalej wyrabiać. Gdy ciasto zacznie się formować, przełóż je na czystą powierzchnię i zagniatać, aż powstanie jednolite ciasto. Do tak jednolitego ciasta zacząć dodawać kawałki miękkiego masła i dalej wyrabiać. Po dodaniu całego masła, ugniatać przez kolejne 5 minut, aż znów powstanie jednolite ciasto. Włożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie dociśnij ciasto, aby usunąć część nagromadzonego gazu. Rozwałkować ciasto na cienki prostokąt i przekroić prostokąt na pół, a następnie na kolejne prostokąty. Każdy prostokąt przeciąć tak, aby powstały trójkąty. Z tej porcji wychodzi 16 rogalików. Uformować rogalik, zwijając dwa najbliższe boki wzdłuż i rozciągając najdalszy bok. Kontynuować zwijanie i formowanie, aby zrobić wszystkie medialunas. Umieść rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć blachę i ponownie odstawić, aż podwoją swoją objętość.
1 jajko
1 łyżeczka mleka
szczypta soli
szczypta cukru pudru
Rozgrzać piekarnik do 180º C. Rogaliki przed pieczeniem obficie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, solą oraz cukrem. Piec rogale około 15 minut, na złoty kolor.
50 g cukru
50 ml wody
1 łyżeczka miodu
1/2 pomarańczy
Podczas gdy medialunas się pieką, przygotować syrop cukrowy, podgrzewając delikatnie cukier, wodę, miód i i pomarańczę pokrojoną na plastry. Po wyjęciu medialunas z piekarnika obficie pokryć je syropem cukrowym.
Medialunas na blogach:
Jakie pyszne. Prawdziwe argentyńskie rogaliki. Bardzo Ci dziękuję za sierpniowy czas w Piekarni.
OdpowiedzUsuńRogaliki wyglądają na mocno puszyste i bardzo im do twarzy w kwiecistej scenerii.
OdpowiedzUsuń