codzienność

piątek, 25 listopada 2022

friands pistacjowo – truskawkowe

Friands pistacjowo – truskawkowe, to puszyste i bardzo delikatne babeczki upieczone na białkach z dodatkiem mielonych pistacji i migdałów. Te maluszki upieczone na podstawie przepisu z magazynu Waitrose, są łatwe do przygotowania, bo wystarczy tylko delikatnie ubić białka, wmieszać pozostałe składniki, dodać truskawki i upiec je, by szybko cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

6 białek
75 g mąki pszennej
100 g mielonych pistacji
50 g mielonych migdałów
140 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła


Do miski przesiać mąkę, pistacje, migdały i cukier puder. W misce ubić lekko białka z solą, dodać suche składniki i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia. Dodać roztopione i ostudzone masło i delikatnie wymieszać. Masę przelać do foremek do friands wysmarowanych masłem i oprószonych mąką do 3/4 ich wysokości.

100 g truskawek
cukier puder

W środek każdej babeczki wcisnąć przekrojoną truskawkę. Friands piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babeczki ostudzić, podawać posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Wyglądają na bardzo mięciutkie i apetyczne. Wspaniały deser na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect