codzienność

niedziela, 21 marca 2021

ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym


Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym, z przepisu bloga Mała Cukierenka, jest wilgotne, aromatyczne, kremowe i przepyszne. W tym cieście smaki wspaniale się ze sobą łączą, a ciasto jest proste w przygotowaniu i wspaniale prezentuje się na stole.

4 jajka 
180 g cukru
200 g majonezu
270 g mąki pszennej 
30 g kakao 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
220 g marchewki
szczypta soli

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę. Ciągle ucierając dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Do jajecznej masy dodać majonez i ubić. Następnie wmieszać delikatnie do ciasta przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać startą na drobnej tarce marchewkę i wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut i piec, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić a następnie przekroić w poprzek na dwie części. 


250 g mascarpone
150 ml śmietany do ubijania
300 g masy kajmakowej

W misce ubić mascarpone ze śmietaną na gładko, dodać masę kajmakową i ubić. 

150 ml wody
sok z 1/2 cytryny

W garnuszku wymieszać gorącą wodę z sokiem z cytryny. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy blat, skropić go 1/2 ilości nasączenia, na wierzchu wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem, skropić. Blachę z ciastem odstawić do schłodzenia. 

250 ml śmietany do ubijania
150 g czekolady

Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. Po tym czasie w misce ubić śmietanę z czekoladą na sztywno. Na ciasto równomiernie krem, ciasto schłodzić ponownie. Udekorować dowolnie. 

2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect