codzienność

środa, 10 czerwca 2020

torcik truskawkowo - bzowy


Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt aromatyzowany syropem z kwiatów czarnego bzu, przełożony kremem na bazie mascarpone i śmietany z truskawowym puree, udekorowany soczystymi truskawkami i pięknym kwiatami czarnego bzu jest przepyszny. Torcik truskawkowo - bzowy, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na czerwcowe popołudnia przy kawie.


6 jajek
115 g cukru
85 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól 

 
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do wyższej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.
 

500 g mascarpone
300 ml śmietany do ubijania
120 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
300 g truskawek

 
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce zmiksować truskawki z cukrem na puree, dodać śmietanę, mascarpone i ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić.

150 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
200 g truskawek

 
Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości syropu, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, na kremie ułożyć połowę ilości pokrojonych na kawałki truskawek. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować 1/3 ilości kremu oraz ułożyć pozostałe truskawki. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, dowolnie przyozdobić. Torcik schłodzić przed podaniem.
 

3 komentarze:

  1. O jaki wypasiony! Super.
    Z kwiatami bzu to ja rozumiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny torcik! Połączenie truskawek i czarnego bzu jest super :) U nas jeszcze bez nie zakwitł. Czekam z utęsknieniem ;D M

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, jaki piękny tort i jakie smaki w nim, ulubione
    p.s nie ma tam gdzieś obok ciebie Kamilka domu do kupienia?bym się przeprowadziła,żeby być twoją sąsiadką :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect