codzienność

sobota, 4 stycznia 2020

drożdżowa babka z makiem


Mięciutkie drożdżowe ciasto z masą makową, z cytrynową nutą, smakuje cudownie zarówno z kubkiem zimnego mleka jak i herbatą czy kawą. Ta przepyszna drożdżowa babka z makiem, to prosta odmiana strucla albo tradycyjnego makowca.

250 g maku
1 jajko
40 g cukru
25 g tartej bułki
skórka z 1 cytryny
 
Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. W misce ubić jajko z cukrem na puszystą masę, dodawać mak i ubijać, dodać skórkę startą z cytryny, tartą bułkę i wymieszać.


600 g mąki pszennej tortowej
7 g suchych drożdży
50 g cukru
100 ml mleka
3 jajka
150 g masła

W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem, dodać jajka, mąkę, sól, skórkę z cytryny oraz miękkie masło. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt na posypanym mąką blacie. Rozłożyć nadzienie makowe i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ułożyć w formie do babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięci w ciepłe miejsce, aż babka podwoi objętości. Formę po wyrośnięciu babki przenieś do piekarnika rozgrzanego do 170º C i piec babkę około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

150 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny


Babkę udekorować lukrem zrobionym z cukru i soku z cytryny.

2 komentarze:

  1. Dostojna i godna świątecznego stołu!
    A drożdżowe ciasto i mak bardzo się lubią.

    OdpowiedzUsuń
  2. super, pięknie się prezentuje i moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect