poniedziałek, 23 września 2019

Bürli


Wrześniowa piekarnia Amber ma smak przepysznych szwajcarskich bułeczek. Bürli, upieczone na podstawie przepisu Zorry, to tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron. Woda drożdżowa, to naturalny środek spulchniający do wypieku pieczywa, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców albo warzyw, z dodatkiem cukru albo miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnie drożdżami, wtedy gotowa jest do użycia. Fermentacja następuje w temperaturze do 30° C, po kilku dniach.

50 g winogron
10 g miodu
200 g wody

Do plastikowej butelki włożyć przekrojone winogrona, wlać wodę i dodać miód. Zamkniętą butelkę przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni. Codziennie wstrząsać butelką i ją ostrożnie otwierać, ponieważ w butelce jest ciśnienie. Gdy woda się spieni, jest gotowa do użycia.


150 g wody drożdżowej z winogron
150 g mąki pszennej 

 
Do miski wlać wodę drożdżową, bez winogron, dodać mąkę i wymieszać. Zaczyn odstawić na noc w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.

cały zaczyn
50 g mąki pełnoziarnistej
450 g mąki pszennej
260 g wody
2 g drożdży
13 g soli


Następnego dnia do misy robota dodać, zaczyn, mąki, wodę, drożdże i zagniatać ciasto przez 4 minuty, a następnie odstawić na 15 minut. Dodać sól i zagniatać ciasto przez 6 minut na małej prędkości. Przykryć ciasto i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce, składając je dwukrotnie co 30 minut na posypanej mąką powierzchni roboczej. Po tym czasie podzielić ciasto na 10 równych kawałków. Uformować każdy kawałek ciasta na kształt bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby zawsze dwa kawałki ciasta łączyły się ze sobą. Bürli odstawić do niewyrośnięcia, do 75 minut. Bułki piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230° C przez około 30 minut, po 15 minutach otworzyć drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać. Bułki studzić na kratce.
 

9 komentarzy:

  1. Super!
    Burli na wodzie drożdżowej nam się udały.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne bułeczki i widać piekarską wprawę.
    Do kolejnego wypieku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie tą wodą drożdżową 😊🍇 piękny wypiek 👍

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwie podwójne burli. Fajnie jest piec w Twoim towarzystwie :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, nastawiłam już kolejną porcję wody ;-) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne buły, dziękuję za wrzesniowe wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudne, też je chce mieć !

    OdpowiedzUsuń
  8. Well done, I hope you like them as I do.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo, widzę Kamila, że nasze bułeczki podobne są. Pyszne:-) Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect