codzienność

piątek, 21 września 2018

frittata z cukinią i pomidorami


Frittata, czyli masa jajeczna zapiekana z warzywami, serem albo szynką, to danie bardzo popularne w Hiszpanii i Włoszech. Frittata, to danie, które pozwala na własną inwencję, na elastyczność w przygotowywaniu i wykorzystaniu tego, co właśnie mamy pod ręką lub lodówce. Frittatę najpierw smaży się na patelni, później dopieka w piekarniku tak, aby masa jajeczna ścięła się od góry. Frittata z cukinią i pomidorami, to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego lekkie, delikatne i sycące.

4 jajka
30 ml mleka
1 cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
20 g masła
5 kwiatów cukinii
250 g pomidorów koktajlowych
sól
pieprz

Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną na talarki cukinię i całość chwilę smażyć. W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na patelnię wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, następnie rozłożyć pomidory oraz kwiaty cukinii i patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i całość piec około 12 minut.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect