poniedziałek, 26 czerwca 2017

tarta z kremem patissiere i rabarbarem


Doskonałe połączenie kruchego maślanego ciasta z waniliowym kremem budyniowym oraz rabarbarem gotowanym w słodkim syropie. Wspaniała tarta z kremem patissiere i rabarbarem inspirowana tym przepisem umili letnie chwile przy kawie.
 

250 g rabarbaru
50 g cukru
sok z 1/2 cytryny
300 ml wody

Rabarbar pokroić na kawałki szerokości foremki do tarty. Do garnka wlać wodę, dodać cukier oraz sok z cytryny. Całość zagotować mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do gotującej się mieszaniny włożyć pocięty wcześniej rabarbar i gotować około 5 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz i odstawić rabarbar w syropie do ostudzenia. Po tym czasie rabarbar osączyć z syropu. 


250 g mąki pszennej
140 g masła
50 cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Ciasto ostudzić.


250 ml mleka 
1 laska wanilii 
4 żółtka
50 g cukru
25 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki pszennej
50 g masła

Połowę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Drugą zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, na kremie ułożyć rabarbar. Tartę schłodzić przed podaniem.

4 komentarze:

  1. o kurcze Kamilka , te twoje letnie ciacha :) Ska masz taki piękny różowy rabarbar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, uwielbiam lato i letnie wypieki :) A rabarbar z ogrodu Mamci :)
      Buziaki!

      Usuń
    2. Coś czułam ,że takiego różowego to ja na prowincji nie kupie....., a znajomi maja tylko te odmiany zielone

      Usuń
  2. Witaj lato! Tarta z rabarbarem rewelacja do kawy. I popołudniowa drzemka 🐞🍭🍎

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect