piątek, 2 grudnia 2016

gulasz z jelenia z kurkami


W sercu jelenim znajduje się kamyk,
którego zażywają do proszków na mdłości
i słabości. Mięso jelenie febry oddala.
Jakub Haur


Gulasz z jelenia z kurkami, to ciekawa kompozycja leśnych smaków i zapachów. Mięso z jelenia jest wymagające, ale warte poświęcić mu czas, by cieszyć się jego doskonałym smakiem. Za przygotowanie tego wyjątkowego danie warto zabrać się dzień wcześniej, tak by dziczyznę przeszły aromaty trawy żubrowej czy też jałowca. Gulasz można podać w towarzystwie domowych kluseczek i gotowanej czerwonej kapusty.


400 g mięsa z jelenia
200 g kurek
2 cebule
3 ząbki czosnku
500 ml piwa
50 ml żubrówki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oleju
3 źdźbła trawy żubrowej
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 owoce jałowca
1/4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
sól


Pokrojone w kostkę mięso włożyć do miski, doprawić solą, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, alkohol, sok z cytryny, ocet, połowę ilości oleju, przyprawy i całość wymieszać. Mięso w marynacie odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie w garnku rozgrzać pozostały olej i całość podsmażyć, dodać grzyby i chwilę smażyć. Mięso podlać piwem, garnek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C na około 180 minut, aż mięso będzie miękkie.

3 komentarze:

  1. Pyszny, jadłam kiedyś podobny u brata mojego męża. Z podgrzybkami. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie leśne pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect