codzienność

wtorek, 8 grudnia 2015

chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi


Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi wybrała Agnieszka do grudniowej piekarni Amber. Chleb jest pyszny i ma grubą, chrupiącą skórką i bardzo elastyczny, gruboporowaty miękisz. W smaku chleb jest lekko kwaśny i doskonale pasuje do wytrawnych i słodkich dodatków. Przepis na ten wspaniały chleb pochodzi z bloga Chili und Ciabatta.


200 g mąki żytniej
30 g mąki żytniej razowej
190 g wody
24 g zakwasu

Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 18 godzin w temperaturze pokojowej.


65 g płatków żytnich
65 g płatków owsianych
260 g wody

Płatki żytnie i płatki owsiane zalać wrzącą wodą, wymieszać, szczelnie przykryć i pozostawić na całą noc w lodówce.


cały zaczyn
cała zaparka
430 g mąki pszennej chlebowej
30 g mąki pszennej razowej
340 g wody
230 g mąki orkiszowej
18 g soli

Mąkę pszenną i wodę umieścić w misie robota kuchennego, wymieszać do połączenia się składników i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę orkiszową, zaczyn i zaparkę. Miksować na pierwszej prędkości przez 5 minut, następnie dodać sól i mieszać na drugiej prędkości przez 3 minuty. Gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24° C. W tym czasie ciasto rozciągać i składać trzykrotnie w równych odstępach czasowych co 30 minut. Następnie podzielić ciasto na dwie równe części i uformować bochenki, które umieścić w koszykach do wyrastania. Fermentacja końcowa trwa godzinę w temperaturze 24° C. W tym czasie nagrzać piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia do 250° C. Wyrośnięte chleby przełożyć na rozgrzany kamień, zaparować piekarnik i natychmiast obniżyć temperaturę do 240° C. Po 5 minutach obniżyć temperaturę do 230° C i tak piec przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 220° C i tak dopiekać chleb przez ostatnie 30 minut.



17 komentarzy:

  1. Kamila,
    u Ciebie bochenki wielkiej urody!
    Wspaniale, że pieczemy już trzeci rok.
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila, pięknie nacielas te bochenki:) dziękuję za kolejny wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny bochen chleba! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i w smak nie wątpię. Polecam orkisz leczniczy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny i w smak nie wątpię. Polecam orkisz leczniczy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne chleby i pięknie nacięte:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tych cech o miąższu, które wymieniłaś niestety mój takowych nie posiadał, ale był za to bardzo smaczny:-) Dzięki za wspólny wypiek chleba:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Normalnie, aż trochę żałuję, że mam teraz dobrą piekarnię parę kroków od domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bochny Ci wyszły. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne bochny Ci wyszły. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny chleb w świątecznej dekoracji, cudnie się razem piekło ten pieny i smakowity chlebek, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dwa bochenki , co jeden to ładniejszy , chleb pysznie się prezentuje i pachnie nawet przez monitor

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne są Twoje chleby :) Pozdrawiam, dziękując za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne:) .... i jakie pyszne:). U nas na pewno będzie powtórka:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne i dostojne bochny upiekłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie prezentują się Twoje chleby. Podziwiam i dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne nacięcia :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect