codzienność

środa, 24 czerwca 2015

rolada z nadzieniem jabłkowo - różanym


Delikatna, biszkoptowa rolada z pysznym, jabłkowym nadzieniem o aromacie róży. Rolada z nadzieniem jabłkowo - różanym jest smaczna od razu po przygotowaniu, ale w smaku zyskuje zdecydowanie na drugi dzień. 


3 jajka
50 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 


W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier i dalej ubijać, następnie kolejno dodawać żółtka, cały czas ubijając. Następnie do masy delikatnie wmieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego temperaturze do 170º C i piec przez około 12 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.


1 szklanka konfitury jabłkowo - różanej
cukier puder


Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto równomiernie wyłożyć konfiturę, zwinąć roladę, wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto schłodzić przed podaniem.

7 komentarzy:

  1. Musi smakować doskonale!
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka pyszna rolada! Cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam takiej rolady. Musi smakować wybornie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczna ta rolada, palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z taką konfiturą musiało smakować bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędna rolada. :) I jeszcze z jakim pysznym nadzieniem. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamuniu, z takim nadzieniem musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect