codzienność

wtorek, 16 grudnia 2014

chleb owocowy


Wspólna grudniowa świąteczna piekarnia Amber ma wspaniały aromat za sprawą drożdżowego chleba owocowego. Ten wspaniały w smaku, pełen bakalii chleb potrzebuje czasu, nie można go robić na skróty. Przepis na chleb z suszonymi owocami na drożdżach pochodzi z książki "Artisan Breads", autorstwa Jana Hedh, znanego szwedzkiego cukiernika i piekarza, jego receptura powstała w piekarni Olof Viktors Glemminge w Szwecji. Ten bardzo świąteczny chleb owocowy jest pyszny, napakowany suszonymi owocami oraz orzechami, by go upiec potrzeba dwóch dni pracy, najpierw należy przygotować starter i namoczyć morele, a następnie przygotować ciasto właściwe. Chleb po upieczeniu długo zachowuje świeżość, najlepiej przechowuje się w plastikowych pojemnikach, można go też podgrzewać w piekarniku lub tostować. W przepisie używa się miary cup, a z porcji wychodzą cztery prostokątne foremki.


1 1/2 cups mąki pszennej chlebowej
1/4 łyżeczki drożdży instant
1/3 cup wody
3/4 łyżeczki soli


Przesypać mąkę i sól do misy robota, drożdże rozpuść w wodzie i zalać nimi mąkę. Ciasto zagniatać 10 minut na niskich obrotach. Umieść ciasto w naoliwionym plastikowym pojemniku i odstawić do lodówki na 24 godziny.

2 cups suszonych moreli
1 1/3 cups rodzynek

3/4 cup orzechów
1/3 cup pistacji
woda

Morele zalać litrem wody i moczyć je przez 24 godziny. Rodzynki moczyć w pół litra wody przez 30 minut. Po tym czasie morele osączyć na sicie i pokroić na ćwiartki.
 

8 cups i 3/4 łyżki mąki pszennej chlebowej
3/4 cup mąki razowej
3/4 cup mąki żytniej
1/4 cup cukru muscovado
2 cups i 1 3/4 łyżki wody
3 1/4 łyżeczki drożdży
7 łyżek masła
4 łyżeczki soli

Wymieszać mąki z cukrem, dodać starter, wodę, drożdże i zagniatać ciasto na niskich miksera przez 5 minut. Dodać masło i zagniatać dalej, aż ciasto będzie elastyczne. Dodać sól i zagniatać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie plastyczne. Do ciasta delikatnie wmieszać odsączone morele, rodzynki, orzechy oraz pistacje wymieszane z łyżką mąki. Ciasto umieścić w naoliwionym pojemniku z przykrywką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Po 30 minutach przebić ciasto. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat i podzielić je na 4 kule. Kule przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut.

1/2 cup mąki żytniej
1 3/4 łyżki masła 


Spłaszczyć kule ciasta i uformować z nich bochenki, posmarować je rozpuszczonym masłem, umieścić chleby w foremkach i posypać mąką. Bochenki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut, aż podwoją objętość. Piekarnik nagrzać do 250º C, umieścić foremki w piecu i spryskać piekarnik wodą. Po 5 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180º C, po 10 minutach uchylić drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Piec chleby przez około 40 minut. Wyjąć chleby z pieca i z foremek, i ponownie umieścić je w piekarniku, dopiekać jeszcze 5 minut. Chleby studzić na kratce.


16 komentarzy:

  1. Piękny Kamila!
    A pomysł z choinką niesamowicie mi sie podoba.
    Dziękuję Ci za grudniowe pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny pomysł z taką formą świąteczną, jestem zachwycona. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście potrzeba dużo pracy, ale wygląda przepysznie :)
    I jeszcze pomysł na formy świąteczne - świetny!

    OdpowiedzUsuń
  4. może jest to oczywiste, ale nie dla mnie. Gdzie mozna dostać takie zajefane papierowe foremki ?

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, tu znajdziesz foremki od wyboru do koloru
      http://wypiekarnia.pl/category/formy-do-pieczenia-formy-jednorazowe-papierowe
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Super pomysł na świąteczny kształt chlebka! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała choinka chlebowa, idealna na świąteczny stół. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo i jakie cudne formy nadałaś chlebkom:-) Zupełnie świątecznie już u Ciebie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale się prezentuje w tych foremkach!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne Twoje chlebki! Foremki masz reweacyjne :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super pomysł miałaś z tymi foremkami w kształcie choinki i gwiazdy :) Bardzo mi się podoba. Też się przymierzałem do pieczenia w papierowych foremkach, ale jakoś do dziś nie mogłem się zabrać. A chleby też cudne. Dzięki za grudniowe wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie to wymyśliłaś z użyciem świątecznych foremek! Ekstra chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne świąteczne chleby i kształty! Dziękuję za wspólne grudniowe pieczenie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo , ale to bardzo świąteczny i w składzie i w formach

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie piękne świąteczne chlebki :) Dziękuję za wspólne pieczenie i życzę zdrowych i spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect