codzienność

wtorek, 23 września 2014

borówka brusznica do mięs



Borówki w inny sposób 
Wybrać czysto 2 litry borówek, sparzyć wrzącą wodą, osączyć na sicie, wrzucić w rondel z 
40 deka cukru drobno porąbanego i paru jabłkami, obranymi z łupin i w ćwiartki pokrajanymi; skoro jabłka dobrze się rozgotują, borówki gotowe. Można też dorzucić trochę pomarańczowych skórek, drobno pokrajanych i usmażonych w cukrze.
Maria Śleżańska
Kucharz polski
1932

   
Borówka brusznica do mięs z dodatkiem startej gruszki, to specjał nad specjały, który może być serwowany przy wyjątkowych okazjach. Taka konfitura doskonale smakuje podana jako dodatek do pieczonych mięs, grillowanych serów, idealna do sosu borówkowego, trudno się oprzeć i nie wyjadać łyżeczką prosto ze słoika.


1500 g borówki brusznicy
3 gruszki
400 g cukru
sól
1/2 szklanki wody

Borówki oczyścić i sparzyć wrzątkiem, odstawić. W rondelku zagotować syrop z cukru i wody. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, razem z osączonym borówkami dodać do syropu. Gotować na maleńkim ogniu, potrząsając rondelkiem, do chwili, gdy borówki staną się szkliste. Na koniec dodać szczyptę soli. Gorące borówki przełożyć do małych wyparzonych, ciepłych słoików i zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Słoiki ustawić do góry dnem i przykryć kocem, pozostawić do wystygnięcia.

5 komentarzy:

  1. A potem taką borówkę podać z pieczoną gęsią czy kaczką-cudowność ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na szczęście mam jeszcze kilka słoiczków z zeszłego roku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjawiskowe widoki i te owoce na krzaczku i już w słoiczku
    Uwielbiam takie przetwory tylko u mnie idą one bez mięsa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki dodatek do mięsa:-) Moja mama robi również z gruszkami i podobnie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najpyszniejsza!!! Nic mi jej nie zastąpi, szkoda, że tak trudno dostać w sklepach brusznicę bez żelu, własnoręcznie przygotowane zapasy nie starczają mi nigdy na całą zimę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect