codzienność

piątek, 21 marca 2014

waniliowa panna cotta z pitają


Idealnie kremowy deser o waniliowej nucie, podany w towarzystwie smoczego owocu. Deser jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wielu składników, najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, by miał właściwą konsystencję. Przepis na waniliową panna cottę z pitają dodaję do akcji Waniliowy Weekend V.


250 ml mleka
250 ml śmietany kremówki
50 g cukru
1 laska wanilii
2 listki żelatyny 
pitaja


Do garnuszka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier oraz nasionka z laski wanilii. Całość delikatnie podgrzewać, mieszając od czasu, aż cukier się rozpuści, zagotować. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w misce z zimną wodą. Miksturę zdjąć z palnika, dodać odciśniętą z wody żelatynę, dobrze wszystko wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Do przygotowanych pojemniczków rozdzielić mieszankę, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez noc. Przed podaniem każde naczynie włożyć na kilka sekund do miseczki z gorącą wodą i nożem poluzować brzegi. Przełożyć na talerz i udekorować pokrojonym na kawałki owocem. 


 
Waniliowy Weekend V

17 komentarzy:

  1. Wygląda nieziemsko pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam panne cotte :) piwreszy raz w zyciu widze pitaje! Piekna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowite zdjęcia!:) cudo na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczna!
    Poproszę taką pannę...

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne połączenie, na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Panna cotta jest rewelacyjnym deserem, ale tego o wocu nigdy nie jadlam.
    Ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Małe pesteczki, duże pesteczki - no po prostu genialny pomysł na wykwintny deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham pitaję za wygląd, za smak nie do końca.
    Ale panna cotta wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko jaka piękna

    OdpowiedzUsuń
  10. och, znakomicie wygląda! taka elegancka, choć zupełnie nieklasyczna, dzięki pitaji :]

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak cudnie się komponuje pitaja z tą panną:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędna panna...i znowu ekran do wytarcia ;);)
    Serdeczności!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  13. Pitaja mówisz? Nie jadłam jej jeszcze, a cudnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyyychotka!
    A tego owocu nie jadłam! Jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  15. Te drobinki wanilii i pestki pitaji - wizualnie genialna kompozycja ! Smakowo z pewnością też :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect