codzienność

wtorek, 2 sierpnia 2011

polędwica z grzybami i pieczoną fasolką


Soczyste polędwiczki z indyka doskonale smakują z mieszanymi grzybami leśnymi samemu zebrane w pobliskim lesie, do tego serwowana pieczona fasolka z cebulką. Polędwica z grzybami i pieczoną fasolką, to propozycja na obiad lub smaczną kolację.

300 g fasolki szparagowej
2 czerwone cebule
sól
pieprz
3 łyżki oliwy

Fasolkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W żaroodpornym naczyniu ułożyć fasolkę oraz cebulę, polać oliwą i doprawić do smaku. Wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do  180° C, piec około 50 minut, aż fasolka będzie miękka.

1 polędwica z indyka
300 g mieszanych grzybów
100 ml śmietany
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

słodka papryka

Polędwicę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni na rozgrzanym oleju, podsmażyć mięso z każdej ze stron na złoty kolor. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, gdy się zeszklą dodać grzyby, przyprawy i smażyć chwilę. Do sosu grzybowego dodać podsmażoną polędwicę, przykryć i wszystko razem smażyć, aż mięso będzie miękkie. Z sosu wyciągnąć polędwicę na talerz i pokroić w plastry. Do sosu dolać śmietanę i chwilkę dusić. Kawałki polędwicy podawać polane sosem grzybowym w otoczeniu pieczonej fasolki.

20 komentarzy:

  1. uwielbiam leśne grzyby, już się nie mogę doczekać aż pojadę do rodziców i wybiorę się z tatkiem na grzyby:))) super obiad, aż mi się ślinianki aktywowały:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszne danie!
    Jestem miłośniczka grzybów i nie mogę obojętnie przejść obok takiego grzybowego obiadu.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, to musi być pyszny obiadek! Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :) bardzo lubie lesne grzyby ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu, grzybki w doborowym towarzystwie świetna sprawa! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Amber, to takie nasze swojskie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Majana, to posiłek w stylu nie wygląda a smakuje! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Sara, grzyby sprawiają, że ze zwykłej potrawy można coś wyczarować smacznego. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kamila! To danie jest cudowne! I nie mów mi, że masz te grzyby w lesie "pod nosem"!!! Zazdroszczę i chcę do Ciebie na grzyby!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie! Uwielbiam grzyby.. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, tak pod nosem to może nie całkiem, ale na tyle blisko, by wybrać się na spacer. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Menu na weekend miło mi, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dorota, dziękuję. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam polędwiczki, są delikatne i pyszne, i faktycznie grzyby pasują do nich idealnie!
    A pieczonej fasolki jeszcze nigdy nie jadłam!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy8/03/2011

    Nie wątpię, że smakuje to bardzo dobrze. :)Uwielbiam połączenie mięsa i grzybów.
    Pozdrawiam!

    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Monika, grzybki wzbogacają smak mięsa a jeśli nie próbowałaś pieczonej fasolki, to bardzo polecam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Judyto, dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Shaday, to świetne połączenie. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect