codzienność

wtorek, 21 lutego 2023

bunuelos


Bunuelos, to smażone krążki, znane niemalże w całej Ameryce Łacińskiej, podawane w okresie Świąt Bożego Narodzenia i karnawału. Ten słodki przysmak, jest spory, słodki z widocznymi bąblami, podaje się go posypanego cukrem z cynamonem, polanego syropem z cukru trzcinowego lub miodem. Bunuelos usmażone na podstawie przepisu z bon appetit, są fantastycznie chrupiące i przepięknie się listkują, można je podać z towarzystwie gorącej czekolady.

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
110 g smalcu
1 szklanka wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
cukier puder
cynamon

Do misy malaksera wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól, zmiksować do połączenia. Dodać pokrojony w kostkę i zimny smalec, zmiksować do momentu, aż ciasto zacznie przypominać mokry piasek. Następnie cały czas miksując powoli dodać wodę, ekstrakt, aż ciasto utworzy kulę. Ciasto wyłożyć na blat, pozagniatać ręcznie około minuty, do otrzymania gładkiego ciasta. Odłożyć pod przykryciem na 30 minut, aby ciasto zmiękło. Po tym czasie z ciasta odrywać nieduże kawałki i formować z nich kulki, każdą kulkę rozwałkować na bardzo cienki placek. Placki smażyć w tłuszczu rozgrzanym do 175º C na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Bunuelos podawać posypane cukrem pudrem z cynamonem.

2 komentarze:

  1. Za rok w karnawale będzie mój. !Hola! Bunuelos

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robiłam. I takie ze spirytusem i takie bez :) Zapraszam do siebie:
    Kuchnia i styl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect