codzienność

czwartek, 22 grudnia 2022

ciasteczka cukrowe


Ciasteczka cukrowe, w bożonarodzeniowych kształtach pokryte białym lukrem królewskim udekorowane płatkami jadalnych kwiatów, są przepyszne i pięknie pachną. Z ciastem z tego przepisu dobrze się pracuje, podczas pieczenia nie odkształcają się. Ciasteczka, są idealnym dodatkiem do świątecznej kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.

225 g masła
225 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
380 g mąki pszennej

szczypta soli Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

450 g cukru pudru
1 białko
1 łyżka soku z cytryny
jadalne płatki kwiatów

W miseczce utrzeć białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładko, w razie potrzeby dodać cukier puder lub więcej soku z cytryny. Odrobinę lukru przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciąć małym otwór. Obrysować lukrem linię wokół zewnętrznej krawędzi ciastek, odstawić na 5 minut. Następnie zalać lukrem wnętrze ciastek i udekorować płatkami. Odstawić ciastko do wyschnięcia.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect