codzienność

sobota, 13 stycznia 2018

sernik z makiem i jabłkami


Ciasto, w którym wspaniale łączy się masa serowa z kruchym spodem, warstwą makowo - orzechową o pomarańczowym aromacie i jabłka. Sernik z makiem i jabłkami inspirowane przepisem Siostry Anastazji, to wspaniałe połączenie smaków, idealne na uroczystości rodzinne.


200 g masła
400 g mąki pszennej
200 g cukru pudru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 żółtka 
4 łyżki kwaśnej śmietany 

W misce z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 12 minut. Ciasto ostudzić. Drugą część wyłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić.


200 g maku 
3 jajka 
100 g cukru 
130 g mielonych orzechów 
80 g miodu 
50 g masła
50 g mąki pszennej
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. Do miski włożyć mak, dodać mąkę, żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło i całość ubić. Następnie wmieszać do masy białka ubite z solą oraz skórkę pomarańczową. Masę makową równomiernie wyłożyć na cieście. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 12 minut.


500 g twarogu sernikowego
100 g masła
200 g cukru pudru 
5 jajek 
20 g mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka z 1 pomarańczy

W misce utrzeć żółtka z masłem i cukrem. Do masy dodać ser i utrzeć. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę startą z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i utrzeć. Następnie wmieszać do sera ubite białka. Masę serową wyłożyć na podpieczoną masę makową. Ciasto wstawić do piekarnika i dopiekać jeszcze 50 minut. Ciasto ostudzić.


1000 g jabłek 
100 g cukru 
1 galaretka pomarańczowa 

Do garnka włożyć starte na tarce jabłka, cukier i całość podsmażyć, aż jabłka zmiękną. Do jabłek dodać galaretkę i całość dobrze wymieszać. Ciepłe jabłka wyłożyć na upieczoną masę serową. Na warstwie jabłek ułożyć upieczony kruchy spód. Całość odstawić do schłodzenia.
100 g czekolady
2 łyżki mleka

W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch ciasta. 

7 komentarzy:

  1. Pamiętam jak upiekłam to ciasto i podesłałam siostrze... kiedy mama telefonicznie powiedziała jakie ciasto dostanie skrzywiła się. Następnego dnia zadzwoniła aby powiedzieć jakie jest pyszne i ze za mało jej dalyśmy xD Tylko w maku nie było orzechów, w serze skórki a do jabłek nie dodawałam cukru:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ervisha, ja stwierdziłam, że każde z ciast oddzielnie bardzo lubię, więc dlaczego nie spróbować ich połączyć :) Od siebie dodałam orzechy i skórkę kandyzowaną i uważam, że to był dobry pomysł :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. ależ zachęcająco wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izaa, bardzo polecam, każdy w tym cieście znajdzie coś co lubi :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. mak dla tych co mniej z sernikami się lubią :D wygląda obłędnie

      Usuń
  3. Oooo! Taki sernik to jest delicja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo efektownie, wspaniale musiał się komponować te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect