codzienność

poniedziałek, 8 lutego 2016

chleb piwno - cebulowy


Luty w piekarni Amber na zapach cebuli oraz piwa pszenicznego. Chleb żytni na zakwasie do wspólnego pieczenia wybrała Beata z książki Piotra Kucharskiego „Chleb domowa piekarnia”. Chleb piwno - cebulowy ma wspaniały zapach, jest lekko kwaśny i bardzo pożywny. Chleb jest czasochłonny, ale pyszny i warto poświęcić czas by go upiec.


200 g mąki żytniej razowej 2000
180 g wody
60 g zakwasu

W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc.

800 g mąki żytniej 720
650 ml piwa pszenicznego
350 g zaczynu
2 cebule
2 łyżki oleju
20 g soli

Cebulę pokroić w dużą kostkę i poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić. Do dużej miski odważyć zaczynu, dodać mąkę, cebulę, sól i piwo, całość wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej do 12 godzin. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych masłem, delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta mokrą ręką, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny. Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220º C, wyrośnięte chlebki ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika, piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza. Chleby piec około 50 minut. Upieczone chleby wyjąć z foremek i pozostawić do wystudzenia na kratce.




15 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje!
    Zjadłabym Twoją kromeczkę...
    Dziękuję za lutowy wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila, piękny kształt i środeczek :-).
    Do następnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólne wypiekanie:) Chlebuś uroczy, a foremka bardzo fikuśna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny chlebek! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasochłonny, ale nie pracochłonny ;) można więc go robić :)
    Dziękuję Kamilko za kolejne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. To fakt, czasochłonny, ale z pewnością warty upieczenia.
    Dziękuję za wspólny czas!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak czasu na niebo potrzeba;-) Pięknie Ci się upiekł, wygląda bardzo apetycznie. Dzięki za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładne te pierwsze zdjęcie i chleb smakowity

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny kształt ma Twój chlebek i super skórkę :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy kształt ma ten chlebek.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki ładny! Inny niż pozostałe :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie się prezentuje Twój chleb. I to prawda, warto poświęcić mu czas - jest pyszny. Dziękuję za wspólne lutowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. A u koleżanki chleb jak zwykle taki apetyczny ,ze szkoda ,że nie można się poczęstować kawałeczkiem

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie wyglądający miękisz i ciekawy kształt chlebowej foremki. Do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect