codzienność

czwartek, 21 maja 2015

tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim


Wspaniały wiosenny czas, więc najwyższa pora na makaron na cztery pory roku przygotowany z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą. Tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim, to moja propozycja makaronu na cztery pory roku - wiosna. Pyszne wstążki makaronu z czosnkiem niedźwiedzim został podane w towarzystwie podsmażonej na oleju szalotki, czosnku, suszonych pomidorów oraz kaparów, doprawione jedynie pieprzem oraz skórką startą z cytryny. Te proste dodatki podkreśliły jedynie smak domowego makaronu z czosnkiem niedźwiedzim. 


3 jajka
280 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
1 pęczek czosnku niedźwiedziego

Liście czosnku niedźwiedziego drobno posiekać, włożyć na sitko i przelać wrzącą wodą, a następnie przepłukać zimną, osuszyć. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę, rozbełtane jajka oraz czosnek niedźwiedzi. Ze składników zacząć wyrabiać ciasto, do momentu aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na części i każdą część cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Rozwałkowane płaty ciasta zawinąć i pokroić w niezbyt szerokie wstążki. Makaron gotować partiami w osolonym wrzątku z oliwą, około 2 minut, a następnie odcedzić.


50 ml oleju
1 szalotka
1 ząbek czosnku
100 g suszonych pomidorów
1 łyżka kaparów
skórka z 1/2 cytryny
sól
pieprz

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek, dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory oraz kapary i całość chwilę smażyć. Następnie patelnię przykryć pokrywką i całość smażyć, mieszając, co jakiś czas, aż szalotka stanie się chrupiąca, należy uważać, by sos się nie spalił. Do sosu dodać odcedzony makaron, skórkę z cytryny, całość wymieszać i doprawić do smaku, solą oraz pieprzem. 



8 komentarzy:

  1. Kamilka, wspaniały domowy makaron. Zazdroszczę dostępu do czosnku niedźwiedziego. Pychotka musiało być:-) dzięki za ten wspólny nasz makaronowy czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila, zaszalałaś z tym makaronem! Cudo :D Mogę się wprosić??? ;)) Wszystkie dodatki to zdecydowanie moje smaki :D i często daję z przypraw pieprz i sól, nic więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłabym....ślinotok...idę po papierowy ręcznik...muszę zaślinony monitor wytrzeć ;)
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiał być przepyszny!:)
    Mnie to by smakował nawet z samą oliwą.:)
    Dziękuję za kolejny wspólny makaron i liczę na więcej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tym razem Ty wyczarowałaś domowy makaron i to z czosnkiem niedźwiedzim - dodatkiem na który się napalam od lat, ale jakoś nie trafiłam na niego jeszcze w żadnym sklepie... ślinotok zatem mi zostaje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany jak to smakowicie wygląda! Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne danie!
    Domowy makaron to jest to i nigdy nie zastąpi go suchy ze sklepu.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. ten czosnek niedźwiedzi to musi być " diabeł" jeśli się przebił przez te pozostałe wspaniałe i aromatyczne składniki !!!


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect