codzienność

sobota, 18 czerwca 2011

parmezanowe tarteletki ze szparagami


Skoro udało mi się jeszcze kupić szparagi, postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwo tego warzywa i przygotowałam parmezanowe tarteletki ze szparagami. Przepis na ciasto parmezanowe podpatrzyłam tutaj, z porcji wychodzi 8 sztuk tarteletek o średnicy dziewięć centymetrów.

250 g mąki pszennej
125 g masła
50 g parmezanu
1 jajko
szczypta soli 

Z maki, startego parmezanu, jajka, szczypty soli i zimnego masła zagnieć szybko kruche ciasto parmezanowe, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem foremki do tarteletek. Podpiec je na jasno w temperaturze 180° C.


2 jajka
8 łyżek naturalnego twarożku
sól
pieprz
pomidorki koktajlowe
200 g zielonych szparagów
100 g parmezanu 

Przygotować szparagi, odciąć zdrewniałe końcówki i blanszować w gotującej wodzie przez około minutę, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Następnie szparagi pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać jajka z twarożkiem, doprawić do smaku solą i świeżo startym pieprzem. Szparagi wyłożyć na podpieczone spody tarteletek i zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć ćwiartki pomidorków koktajlowych, posypać drobno startym parmezanem i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 20 minut. Masa jajeczna powinna się mocno ściąć, ale nie zrumienić. 

22 komentarze:

  1. Ciekawe tartaletki! Bardzo smakowicie wyglądają.
    Mniam:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm takie tartaletki muszą być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majana, miło mi, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Judik, witaj u mnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie: szparagi i parmezan - to co gosiulki lubią najbardziej:DDD

    OdpowiedzUsuń
  6. Pochłonęłabym ze trzy!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie tartaletki są doskonałe na podwieczorek lub kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  8. baardzo fajne, małe babeczki.
    i to w takim towarzystwie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne! Poproszę jedną na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, kamilcie też lubią!

    P.S. Tak mówi do mnie moja kochana Chrześnica!

    OdpowiedzUsuń
  11. Just-great-food, miło mi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Affogato, aż wstyd, ale zjadam właśnie tyle. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Tusia, smakują o każdej porze, u nas na obiadek. Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Karmel-itka, towarzystwo doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
  15. Burczymiwbrzuchu, bardzo proszę się częstować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczne tartaletki :) Bardzo przypadł mi do gustu przepis na ciasto parmezanowe, za który dziękuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Escapade, ciasto jest przepyszne, i do wykorzystania z różnymi farszami. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. one są tak ładnie kolorowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Asieja, :). Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect