niedziela, 6 stycznia 2019

bolo rei


Bolo rei, w dosłownym tłumaczeniu według źródła oznacza ciasto królewskie i jest tradycyjnym portugalskim ciastem, spożywanym w okresie świąt Bożego Narodzenia, od 25 grudnia do dnia Trzech Króli. Receptura bolo rei pochodzi z Francji i trafiła do Portugalii w XIX wieku. Bolo rei wypiekane jest z ciasta drożdżowego i zawiera dużo różnych orzechów i kandyzowanych bakalii. Bolo rei upieczone na podstawie przepisu z Food52, jest pyszna, mięciutka i po brzegi napakowana suszonymi owocami i aromatyzowana Porto. W święto Trzech Króli, które kończy okres bożonarodzeniowy, warto powrócić do staropolskiego zwyczaju, związanego z obchodami święta i upiec drożdżowe ciasto na Trzech Króli. W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i hiszpańskojęzycznych krajach południowoamerykańskich na święto wypieka się wieniec Trzech Króli i ozdabia kandyzowanymi owocami, symbolizującymi drogie kamienie. We Francji wykonuje się z ciasta francuskiego i najczęściej nadziewa masą migdałową, czyli polecam mini galettes des Rois. Według polskiej tradycji można upiec szczodraki z grzybami lub langosze à la szczodraki według tradycji naszych sąsiadów, może też królować królewska babka drożdżowa.


400 g mąki pszennej
100 g masła
2 jajka
50 g cukru
90 ml mleka
7 g suchych drożdży 
35 ml Porto
300 g bakalii
150 g orzechów
szczypta soli
cukier puder


Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać. Do składników dodać mąkę, sól oraz masło i całość wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Do ciasta dodać 3/4 ilości pokrojonych bakalii oraz orzechy i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto uformować w wieniec i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dowolnie udekorować pozostałymi bakaliami. Wieniec przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości. Wieniec wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 35 minut, aż się ładnie zrumieni. Wieniec po wyjęciu z piekarnika posmarować dżemem morelowym i posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Piękne bolo rei!
    Istotnie to francuski patent.
    I smakuje królewsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, to rzeczywiście królewski wypiek, po brzegi wypakowany bakaliami :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect