wtorek, 22 stycznia 2019

dulce de membrillo


Dulce de membrillo, według źródła to słodka, gęsta galaretka z miąższu owocu pigwy. Ta pasta pigwowa powstaje w wyniku długiego gotowania owoców pigwy z cukrem. To sięgający jeszcze średniowiecza pomysł wywodzący się z półwyspu Iberyjskiego. Dulce de membrillo przygotowane na podstawie tego przepisu doskonale smakuje z serami.

1000 g pigwy
125 ml wody
1000 g cukru
20 g cukru z wanilią
cukier do obtoczenia
 
Pokrojoną w kostkę pigwę umieścić w garnku, dodać wodę i całość zagotować. Zmniejszyć ogień i całość gotować, aż pigwa zmięknie. Pigwę zmiksować na gładką masę, dodać cukry i gotować na małym ogniu przez kilka minut, ostudzić. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę z pigwy wylać na mniejszą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub umieścić w foremkach i odstawić galaretkę do stężenia. Galaretkę kroić w kwadraty i obtaczać w cukrze.

4 komentarze:

  1. jak klejnociki wyglądają te galaretki

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kuleczki!
    Rozkosznie jest je zjadać...
    Bardzo lubię membrillo i kupuję mnóstwo pigwowych słodkości będąc w Hiszpanii. Można się tam zatracić w wyborze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, i zawsze trudno się zdecydować :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect