piątek, 18 stycznia 2019

precelki kasztanowe


Ciastka z mąką kasztanową są niezwykle smaczne i łatwe do przygotowania, dzięki dodatkowi cukru z wanilią mają wspaniały aromat. Zdrowe precelki kasztanowe, przygotowane na podstawie tego przepisu są idealne do podgryzania. 

125 g mąki pszennej
45 g mąki kasztanowej 
45 g cukru pudru 
10 g cukru z wanilią
75 g masła 
1 jajko 
szczypta soli
30 ml mleka
30 g cukru trzcinowego
 
Masło posiekać z mąki, dodać cukier puder oraz cukier z wanilią, sól, jajko i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie precelka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Ciastka smarować mlekiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec około 18 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.

2 komentarze:

  1. Jakie apetyczne :) Precelki jak z żurnala. Uwielbiam wypieki na mace kasztanowej , gdyby była tańsza to chyba bym piekła tylko , a raczej prawie na niej

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie, nie uzywałam jeszcze mąki kasztanowej, muszę koniecznie spróbować, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect