wtorek, 9 sierpnia 2016

tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii


Doskonała letnia tarta na kruchym cieście z kwiatami cukinii faszerowanymi kozim i żółtym serem, z szynką dojrzewającą, doprawiona bazylią zapieczona w pysznej jajeczno - serowej masie z czosnkiem i cebulą. Pyszne kwiaty cukinii o lekko orzechowym aromacie i cukiniowym smaku, które kwitną od czerwca do jesieni, warto wykorzystać na wszelakie sposoby. Można je nadziewać i smażyć w cieście, podawać w sosie pomidorowym, przygotować zupę, makaron lub risotto. Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii inspirowana przepisem z magazynu Kuchnia, dobrze smakuje podana z lekką sałatką.


250 g mąki pszennej
210 g masła
szczypta soli

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą, dodać posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 minut, aż się delikatnie zrumieni.


200 g kremowego koziego sera
40 g żółtego sera
40 g szynki dojrzewającej
2 gałązki bazylii
sól
pieprz
12 kwiatów cukinii

Kozi ser utrzeć, dodać starty na tarce żółty ser, drobno pokrojoną szynkę, posiekaną bazylię i całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii, usunąć pręciki i osuszyć, układając na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i delikatnie napełniać nadzieniem kwiaty cukinii.


1 cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
200 ml śmietany
100 g żółtego sera
2 łyżki oleju
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebule oraz czosnek. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać podsmażoną cebulę oraz czosnek, starty na tarce ser i całość wymieszać. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Na podpieczonej tarcie ułożyć nadziane kwiaty, zalać masą jajeczną, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut.

5 komentarzy:

  1. A Ty znowu kusisz tymi kwiatami...skąd masz tyle? MI się udało raz dostać;-( CUDNA!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, chętnie widziałabym ją u siebie. Piękna modelka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna tarta! chętnie porwałabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała :) aż ślinka mi cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sielska atmosfera i mnóstwo pysznych smaków. :)
    Porywam ten talerz z ostatniego zdjęcia! :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect