poniedziałek, 29 sierpnia 2016

mięsne kwiaty cukinii w sosie pomidorowo - paprykowym


Kwiaty cukinii nadziane masą z mielonej wieprzowiny i sera feta z dodatkiem ziół, czosnku i cebuli zapiekane w pysznym sosie. Sos na bazie świeżych pomidorów i papryki z cebulą, czosnkiem oraz ziołami doskonale komponuje się z faszerowanymi kwiatami i młodymi cukiniami. Mięsne kwiaty cukinii w sosie pomidorowo - paprykowym, to wspaniała potrawa, pysznie smakuje podane w towarzystwie świeżego pieczywa, z lampką ulubionego schłodzonego wina. 


12 kwiatów cukinii 
3 cukinie
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 g sera feta
suszona bazylia
suszone oregano
sól
pieprz 

Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Dodać rozdrobniony ser, całość doprawić do smaku ziołami oraz solą, pieprzem i dobrze wyrobić mięsną masę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie otworzyć kwiaty cukinii, za pomocą małej łyżeczki nadziewać je mięsno - serową masą.


5 pomidorów
2 papryki
1 cebula
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól
pieprz 

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę i doprowadzić całość do wrzenia, doprawić ziołami oraz solą i pierzem. Smażyć całość kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, a następnie zmiksować na gładką masę. Sos pomidorowo - paprykowy przelać do naczynia do zapiekania, na tym ułożyć nadziane mięsem kwiaty oraz cukinie. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i całość zapiekać około 40 minut.

2 komentarze:

  1. Wybornie!
    Szkoda, że niedługo skończy się u nas sezon na kwiaty...
    W sobotę wyprawiam się po kwiaty cukinii. Pewnie będzie pyszna zapiekanka...

    OdpowiedzUsuń
  2. No masz, ta znowu kwiaty cukinii...:-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect