niedziela, 7 sierpnia 2016

ciasto czekoladowe na białkach


Pyszne, mocno czekoladowe ciasto na białkach jest bardzo wilgotne. To proste ciasto czekoladowe na białkach, upieczone na podstawie tego przepisu, dodatkowo wzbogaca czekoladowa polewa. Ciasto wspaniale smakuje podane w towarzystwie frużeliny z owoców lata, która podkreśla smak czekolady.


8 białek
150 g cukru
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady
100 g mąki pszennej
szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywną pianę. W misce utrzeć masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Do masy dodać rozpuszczoną na parze i ostudzoną czekoladę i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta przesianą mąkę. Na końcu partiami dodawać do masy ubite białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

50 g czekolady
25 g masła

W garnuszku podgrzać masło, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Masą udekorować ciasto. 

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek:) Do tego czekoladowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mi trochę się nazbiera białek(a pewnie nie będę długo czekać , bo mam w planach pewne kruche na żółtkach) to tez sobie upiekę takie pyszne czekoladowe ciasto jak twoje Kamila

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda doskonale!
    A ja ciągle odkładam upieczenie ciasta na białkach...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda doskonale. Wypróbuję przy najbliższej okazji, jak białek nazbieram:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. W misce utrzeć MASŁO z cukrem na gładką i puszystą masę? Ile tego masła bo nie zostało podane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już poprawione :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect