czwartek, 11 sierpnia 2016

jaglana krajanka z czarną porzeczką


Jaglana krajanka z czarną porzeczką, to pyszne połączenie chrupkiego jaglanego spodu z kwaśnym owocem porzeczki i kruszonką. Ciasto zyskuje w smaku z każdym dniem i trudno się powstrzymać przed podjadaniem. Ciasto można pokroić na kwadraty i zabrać na piknik lub zapakować do lunchboxu.


255 g mąki pszennej
170 g płatków jaglanych
250 g masła
130 g cukru
szczypta soli 
400 g czarnej porzeczki
2 łyżki bułki tartej


W misce wymieszać mąkę, cukier, płatki i sól, dodać masło pokrojone w kostkę i zagnieść ciasto do czasu, aż utworzą się grudki. Mniejszą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie równomiernie rozgnieść 2/3 ciasta. Na cieście rozłożyć owoce, posypać bułką tartą. Owoce posypać pozostałym ciastem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º C na około 50 minut, aż się ładnie zrumieni. Ciasto wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić przed pokrojeniem na kwadraty.

8 komentarzy:

  1. Czarna porzeczka moja ulubiona!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na tytuły krajanka mało odporna jestem ,a jeszcze z czarną porzeczką
    Kamilka schowaj bo ci wszystko wyżrę , mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie już śladu nie ma po czarnej porzeczce.
    Ciekawa jestem tego jaglanego ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się jaglany dodatek. Wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zdrowo i smacznie....porywam kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czarna porzeczka - najzdrowsza. I jaka piękna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Te ciasta, które zyskują na smaku z każdym dniem mają u mnie plusa. Łatwiej się opanować, żeby nie zjesc wszystkiego od razu ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect