codzienność

piątek, 11 września 2015

tarta z figami i Gorgonzolą


Pyszne kruche ciasto z Gorgonzolą, kawałkami fig, polane dresingiem z oliwy wymieszanej z miodem a do tego świeże posiekane oregano i pieprzna mieszanka sałat. Doskonała tarta z figami i Gorgonzolą przygotowana według przepisu Donny Hay z książki "Szybko, świeżo, prosto". Ciasto kruche przygotowane również według przepisu Donny Hay, do upieczenia tarty potrzeba jedynie części ciasta, pozostałą część można wykorzystać do innych celów, bądź zamrozić. 


225 g mąki pszennej
125 g masła
3 żółtka
1 łyżka wody

Posiekać razem mąkę i masło, dodać żółtka, wodę i szybko zagnieć spójne ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut.


1/2 ciasta kruchego
80 g Gorgonzoli
2 gałązki oregano
3 figi
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
pieprz
50 g mieszanki sałat
60 g szynki dojrzewającej

Ciasto rozwałkować i wyciąć z płatów dwa koła o średnicy 18 centymetrów, umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozsmarować ser, posypać posiekanym oregano i rozłożyć figi pokrojone na kawałki. Wymieszać w miseczce miód z oliwą i pieprzem, polać tarty połową dressingu. Tarty wstawić do piekarnik nagrzanego do 180° C, i piec 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Tarty przybrać sałatą i szynką, polać resztą dressingu i podawać.

7 komentarzy:

  1. prezentują się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Narobilas mi smaku. Ja mam zamiar zrobic salatke z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne tarty, super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U słodko-słono :) Figi, dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna kompozycja smakowa :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne połączenie! Skuszę się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect