codzienność

poniedziałek, 2 maja 2011

ciasto budyniowe z rabarbarem


Zaczął się najlepszy czas w kuchni, czas rabarbaru, szparag, truskawek i świeżych ogrodowych ziół. Uwielbiam rabarbar, jego specyficzny kwaskowaty smak, służy mi jako dodatek do placków, uwielbiam też kompot z rabarbaru, lubię go spożywać na surowo z cukrem. Dziś ciasto budyniowe z rabarbarem na podstawie przepisu z "The Australian Women's Weekly", gdzie warstwy ciasta, budyniu i rabarbaru przeplatają się wzajemnie nie powodując zakalca.

2 łyżki proszku budyniowego
3 łyżki cukru
250 ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Ze podanego mleka odlać 1/4 ilości i rozrobić w nim proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotować, do gotującego wlać rozrobiony budyń z cukrem, zmniejszyć gaz, zagotować, mieszając by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z palnika, natychmiast dodać masło, ekstrakt i wymieszać. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

200 g masła
110 g cukru
2 jajka
185 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g proszku budyniowego
350 g rabarbaru
2 łyżki cukru demerara
cukier puder 



Miękkie masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać dodawać jajka, jedno po drugim, miksując cały czas. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać, dodać do masy maślanej, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta wyłożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie równo wyłożyć ostudzony budyń. Na niego łyżeczką wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na górę poukładać obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, posypać cukrem demerara. Piec w temperaturze 170º C przez około 60 minut. Ciasto po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. cudne i pyszne ciacho:) juz nie moge sie doczekac, kiedy bede mogla cos upiec rabarbarowego:)
    ostatnio obeszlam wszystkie sklepy w poszukiwaniu rabarbaru i nie bylo, wiec musze jeszcze troszke poczekac. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga! Ja mam to szczęście, że rabarbar mam od mamy z ogródka. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudna porcja słodkości. i rabarbar kwaśny ukochany.

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, dla mnie każde ciacho z rabarbarem jest pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh wszędzie rabarbar! Jak ja mam na niego ochotę! :)
    Jutro biegnę kupić :)

    Piękne ciacho, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam rabarbar. Kojarzy mi się z dziadkowym kompotem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nat! Rabarbar, rabarbar i jeszcze raz rabarbar. Ale super! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Peggy! Na kompot rabarbarowy to zawsze mam ochotę! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect