czwartek, 3 marca 2011

pączki z różanym nadzieniem


W tłusty czwartek nikt nie zwraca uwagi na wagę. To chyba jeden z nielicznych dni w roku, kiedy to bardziej prześcigamy się w jedzeniu i liczeniu pożartych przez nas pączków, niż w liczeniu kalorii. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. No więc teraz czas na pączkowe obżarstwo, pączki z różanym nadzieniem.


600 g mąki pszennej
100 g masła
100 g drożdży
5 żółtek
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
6 łyżek cukru
1 szklanka mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego 
olej do smażenia

Z podgrzanego mleka, łyżki cukru, sześciu łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzeć żółtka z resztą cukru, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Dodać do wyrośniętego rozczynu wraz z mąką, alkoholem i roztopionym masłem. Dobrze wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi objętość rozłożyć na stolnicy na grubość około dwóch centymetrów i wykrawać szklanką krążki. Znowu poczekać, aż pączki dobrze wyrosną. Smażyć w głębokim tłuszczu. Wyjmować na bibułę. Nadziewać konfiturą różaną za pomocą rękawa cukierniczego i tylki, następnie polukrować.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect