czwartek, 31 marca 2011

pancakes z jagodami


Pancakes z jagodami czyli klasyczne amerykańskie danie śniadaniowe, ale kto powiedział, że nie można tego serwować też na obiad. Bo u nie właśnie jako danie obiadowe, podawane z sosem jagodowym i polane syropem klonowym.  Przepis na te klasyczne amerykańskie naleśniki znalazłam tutaj. Próbowałam już wielu różnych przepisów, ale ten wydaje mi się naprawdę najlepszy, od siebie do przepisu dodała jeszcze ekstrakt z wanilii.

200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki jagód

Jogurt utrzeć z cukrem pudrem, dodać owoce.

1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
150 g jogurtu naturalnego
60 g masła
150 ml gazowanej wody mineralnej
masło
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
syrop klonowy

Masło roztopić i lekko przestudzić, wymieszać z roztrzepanymi jajkami, wodą mineralną i jogurtem lub maślanką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Na niedużej patelni rozgrzać masło, smażyć placki z obu stron po około 2 minuty. Podawać polane sosem owocowy i syropem klonowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect