Krajanka piernikowa, to pyszna i bardzo aromatyczna kostka piernikowa w rumowej glazurze. Ciasto przygotowane na bazie miodu z dodatkiem przyprawy korzennej, wzbogacone dużą ilością bakalii oraz orzechów włoskich, po upieczeniu rozpływające się w ustach.
250 g miodu
125 g cukru
125 g masła
30 g kakao
40 g przyprawy do piernika
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
30 ml rumu
50 g mielonych orzechów włoskich
50 g rodzynek
50 g suszonej śliwki
50 g suszonej żurawiny
50 g migdałów
125 g cukru
125 g masła
30 g kakao
40 g przyprawy do piernika
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
30 ml rumu
50 g mielonych orzechów włoskich
50 g rodzynek
50 g suszonej śliwki
50 g suszonej żurawiny
50 g migdałów
W rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami, dodać masło i wymieszać, masę przestudzić. Do masy dodać jajka i wymieszać, dodać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, rum oraz orzechy i posiekane bakalie i wyrobić ciasto. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec 25 minut. Piernik ostudzić.
200 g cukru pudru
15 ml rumu
40 ml wody
15 ml rumu
40 ml wody
Piernik pokroić na kwadraty. Utrzeć cukier z wodą i rumem na jednolita masę i polukrować kwadraty z każdej ze stron, odkładać na kratkę do wyschnięcia.
Bardzo ja lubię. Ale...wstrzymuję się z pieczeniem, bo by nie dotrwała do świąt...
OdpowiedzUsuń