Ciasteczka bożonarodzeniowe, to małe, kruche i delikatne ciasteczka. Z ciastem
bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz
wyciskać przeróżne wzory, gdyż podczas pieczenia ciastka trzymają
kształt i nie odkształcają się. Ciasteczka, są idealnym dodatkiem do świątecznej kawy, sprawdzą się też jako słodki
upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji,
ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.
200 g masła
150 g cukru pudru
360 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Z
podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę,
zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto
rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i
wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.