Stemplowane pierniczki czekoladowe muśnięte cienką warstwą lukru, są przepyszne i szybko znikają. Wzorki zostały odciśnięte ze pomocą stempelków, ale do ich wykonania można też użyć wałka dekoracyjnego. Pierniczki przygotowane na podstawie przepisu przepisu z The View from Great Island pięknie pachną podczas pieczenia. Po upieczeniu nie są mocno twarde, warto jednak pozostawić je na kilka dni, by zmiękły.
85 g masła
90 g brązowego cukru
1 żółtko
100 g miodu
230 g mąki pszennej
20 g kakao
10 g przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać żółtko i utrzeć. Następnie dodać miód i utrzeć. Do powstałej masy przesiać mąkę pszenną, kakao, następnie dodać przyprawę do piernika, sodę, sól i zmiksować do połączenia się ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 minimetrów, lekko podsypując mąką by nie kleiło do blatu. Oprószone mąką stemple mocno przyciskać do ciasta, w odległościach od siebie i odciskać wzorki. Następnie wykrajać je z ciasta przy pomocy okrągłej foremki do wycinania. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190° C przez około 10 minut do lekkiego zbrązowienia brzegów. Ciastka studzić na kratce.
160 g cukru pudru
30 ml wody
Ciastka lukrować rzadkim lukrem, przygotowanym z cukru pudru oraz wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.