codzienność

piątek, 16 grudnia 2022

piernik siostry Anastazji


Piernik siostry Anastazji, z przepisu z książki „103 ciasta siostry Anastazji”, to lekkie ciasto piernikowe, bardziej aromatyczne ciasto babkowe. Piernik jest bardzo puszysty, łatwy i szybki do upieczenia i pięknie pachnie. 
 
3 szklanki mąki pszennej
200 g miodu
200 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki wody
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, sodę, przyprawę do piernika. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, kolejne dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy wmieszać miód, śmietanę, wodę oraz mieszankę mączną. Na samym końcu delikatnie wmieszać do masy białka ubite ze szczyptą soli. Masę wylać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piernik piec w piekarniku nagrzanym do 170° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Piernik ostudzić.

100 g czekolady
5 łyżek śmietany do ubijania

Piernik ozdobić czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect