W grudniowej piekarni Amber ciekawy mini chleba bez wyrabiania, ale z długą fermentacją z przepisu z bloga Cookie and Co. Chleb składa się z kilku podstawowych składników i w składzie ma minimalną ilość drożdży. Chleb nadaje się do fondue, dzięki płaskiemu kształtowi i określonym punktom łamania chleba. Chleb ma chrupiącą skórkę i puszysty, aromatyczny miękisz, jest łatwy do upieczenia, potrzeba tylko czasu na jego przygotowanie.
500 g mąki pszennej
320 g wody
10 g słodu
1 g drożdży
10 g oliwy
11 g soli
W misce wymieszać wszystkie podane składniki krótko, ale dokładnie. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 12 godzin w lekko naoliwionej misce, w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozciągnąć i złożyć ciasto dwukrotnie. Po czasie wyrastania na blacie posypanym mąką rozciągnąć ciasto na duży prostokąt, przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem na cieście wytłoczyć wzór małych kwadratów lub rombów. Ciasto odstawić do wyrastania na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 250° C z grzaniem góra / dół i parą przez 10 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik wypuścić parę i dopiekać chleb w temperaturze 210° C jeszcze przez 10 minut.
Mini chleb bez wyrabiania na blogach:
Dziękuję za wspólny czas w Piekarni w całym 2022. Pysznych wypieków w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńProfesjonalnie ponacinany i smakowicie upieczone chlebki. Życzę radosnych i smacznych Świąt i do spotkania w 2023 roku.
OdpowiedzUsuńFajny, razowy jak widzę super :-) Do upieczenia w 2023 :-)
OdpowiedzUsuń