środa, 14 marca 2018

ciasto kruche kokosowo - jeżynowe


Kruche ciasto z dodatkiem mąki kokosowej z kokosową bezą i warstwą konfitury jeżynowej jest pyszne. Kokos i jeżyny to wspaniałe połączenie, idealnie sprawdza się torciku kokosowo - jeżynowy czy też torciku jeżynowo - kokosowy albo w cieście kokosowo - jeżynowym upieczonym według przepisu Billa Grangera. Ciasto kruche kokosowo - jeżynowe idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy.
 
130 g mąki kokosowej
200 g mąki krupczatki
80 g cukru pudru
185 g masła
3 żółtka
50 g kwaśnej śmietany

 
Składniki zagnieść na spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć ciasto, całość równomiernie ugnieść. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na 10 minut.


200 g konfitury jeżynowej
3 białka
szczypta soli
150 g cukru
90 g wiórków kokosowych
szczypta soli 

 
Na podpieczonym cieście równomiernie rozsmarować konfiturę jeżynową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Dodać wiórki kokosowe i utrzeć. Bezę równomiernie rozłożyć na warstwie konfitury. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140° C i dopiekać ciasto jeszcze 20 minut. Ciasto ostudzić przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Ochhhh..., zjadłabym z rozkoszą!
    I w dodatku jest podane w wiosennych okolicznościach przyrody!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada obłędnie 🙂

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect