poniedziałek, 12 marca 2018

chleb od Rodolph Couston


Do marcowej piekarnia Amber, Guciu wybrał przepis na pyszny i prosty chleb francuskiego piekarza Rodolpha Couston, dwukrotnego finalistę MOF. Chleb jest przygotowany na podstawie francuskiego dekretu, który określa zasady wypieku chleba, dzięki temu chleb można nazwać prawdziwym francuskim chlebem. Chleb składa się z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, ciasto wytwarza się na zaczynie pszennym z dodatkiem drożdży. Chleb od Rodolph Couston upieczony na podstawie tego przepisu wychodzi pyszny, ma miękki miękisz i chrupiącą skórkę, to przepis na dwa duże bochenki. Ja swój piekłam w garnku żeliwnym i nie dzieliłam na porcję.


300 g zakwasu pszennego
850 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
680 g wody
18 g soli
5 g suchych drożdży

 
Składniki ciasta połączyć i wyrabiać około 12 minut, ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto złożyć, przełożyć do dużego pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na około 12 godzin. Pojemnik wyciągnąć z lodówki, ciasto podzielić na porcje, uformować bochenki i przełożyć do koszyczków na około 3 godziny, aż ciasto wyrośnie. Bochenki przełożyć na blachę do pieczenia i włożyć do naparowanego piekarnika nagrzanego do 250º C i piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 190º C, wypuścić parę i dopiekać chleb jeszcze około 45 minut.
 
 

9 komentarzy:

  1. Pięknie!
    Mój też z garnka.
    Dziękuję za marcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, skórka mnie kusi :) Kamilo świetny pomysł z garnkiem. Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ fajnie popękana skórka. Lubię takie rustykalne pieczywo. Dzięki za marzec w piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I mój z garnka. Ale pięknie Twój wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny bochen :-) Dziękuję za marcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny, aż nabrałam ochoty na powtórkę, tym razem w garnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny i tak urokliwie popękany z kuszącą chrupiącą skórką. Dziękuję za wspólne marcowe wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale piękność! uwielbiam chleby pieczone w garnku, Twój wyglada obłędnie, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale Ci się upiekł :)
    dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect